Trends: Kærestebrevet vender tilbage

06/09/10

Karen Vistesen - vil lære danskerne at genopdage kærestebrevet som den største forfører.

Executive summary: Journalisterne Karen Vistesen og Maiken Buchwald vil lære danskerne at "skrive med hjertet". "Vi er alt for dårlige til at fortælle om vores følelser. Det er bl.a. baggrunden for, at færre tør binde an med ægteskab og stifte familie," mener de. Dermed rammer de en ny romantisk trend, der også handler om indgåelse af flere ægteskaber og forholdsvis færre skilsmisser.

Danskerne har ondt i kærligheden: En af årsagerne er, at vi er for dårlige til at fortælle vores følelser til den, vi elsker. Det konstaterer journalisterne Karen Vistesen og Maiken Buchwald, som i virksomheden Skrivebloggen.dk nu arrangerer kurser i at "skrive med hjertet".
"Det er en glemt disciplin at skrive til sin elskede med passion og indlevelse. Vi vil allesammen gerne vide, at vi er den eneste ene og betyder noget helt specielt for kæresten. Der er noget særligt over at være den udvalgte. Men hvis det ikke fortælles igen og igen, kan nogle være fristet til at prøve lykken et andet sted. Det er måske også årsagen til, at så mange stormfulde forelskelser havarerer," siger Karen Vistesen.


Send et kærestebrev - eller en hjertemail

Danskerne gifter sig mindre nu end i mange år, mens skilsmissetallene er stabile. Knap 10.000 færre giftede sig i 2009, mens godt 30.000 blev skilt - og det har Karen Vistesen en forklaring på.

"Frygten for at binde sig til et andet menneske er blevet større. Og vi har aldrig før set så mange kvinder klare sig så godt på jobmarkedet og indenfor de videregående uddannelser. Kvinderne i dag er ligeglade med at blive forsørget - en del af dem tjener mere end mændene - men de vil gerne have følelserne, passionen, ind i hverdagen," konstaterer Karen Vistesen.

"Derfor har det stor betydning for os kvinder, at vi får dette ekstra sus af glæde, når den, vi elsker fortæller det. Man skal heller ikke underkende mænds behov for bekræftelse af deres selvværd. Når kvinderne er så selvstændige, er det jo lettere for dem at finde den ny "ridder på den hvide hest". Derfor er det vigtigt, at man kan formulere både vendinger som "jeg elsker dig", "jeg trænger til dig", "du er den eneste ene" - og også rose den anden - "du har det der særlige glimt i øjet" og "du er smuk som ingen anden - på din helt egen  facon". Nogle gange omgås man måske sandheden lidt let, men i krig og kærlighed... lad mig sige det på den måde… er det tilladt at lyve lidt."

Karen Vistesen siger, at det vigtigste dog ikke er at skrive kærestebrevet. Det er at finde modet til at få det sendt.

 "For mange skal der overvindelse til. Der er en personlig barriere, der skal overvindes. Men når kærestebrevet eller hjertemailen først er sendt, har man det godt. For i alle tilfælde giver sådan et brev eller en mail glæde hos modtageren. Det kommer altid godt igen."

En ny trend
Når danskerne vender tilbage til kærestebrevet, som i dag også kan sendes på sms, kan det også afløses af den nye trend, hvor kriminalromaner afløses af eventyr.

"Vi vil have en anden form for spænding end blod, mord og drab. Vi vil have stærke følelser, indlevelse i et andet menneske og håbet om, at det ender lykkeligt. Det kan vi også aflæse af den nye Z-generation - den der kommer efter X og Y-generationen. Den holder de gamle kærneværdier i hævd og er langt mindre materialistisk indstillet end de to foregående generationer. Og så skal man ikke holde sig tilbage. Kærestebreve kan de fleste lære at skrive, så de fænger. Man skal blot udtrykke sine inderste følelser og sikre sig, at de udtrykkes, så det forstås. En landmand kan godt skrive til sin udkårne, at "jeg elsker dig lige så højt som den sortbrogede med den høje ydeevne", mens en matematiker måske mere vil henvise til en særligt sexet formel og en kunstinteresseret til klassikere i kunsten. Det vigtigste er at finde sit udtryk og blive forstået," siger Karen Vistesen, der selv har haft gode oplevelser med sine egne kærestebreve - både dem hun har fået og dem hun selv har skrevet.

"Man bliver så glad, når man sidder og skriver sine følelser for et andet menneske. Helt ærligt er det jo ikke bare for at glæde sin elskede. Det er også for at gøre status over, hvor meget den anden betyder for en," konstaterer hun.

---
Læs mere:
www.skrivebloggen.dk 

 


5 gode råd til dit kærestebrev

1. Skab en stemning, der stimulerer dit romantiske humør
    (musik, dufte, stearinlys, blomster).
2. Vælg smukt papir og skriv helst brevet i hånden, det er mest personligt.
3. Find ord, der dækker dine dybeste følelser.
4. Fortæl din elskede, hvor dejligt livet er blevet efter at I har mødt hinanden.
5. Lad kærestebrevet hvile et par timer. Læs det igennem og send så brevet
    til din elskede.