Ledelse: Bestyrelsens dagsorden

10/08/11

Executive summary: Hvad er på agendaen for fremtidens bestyrelser? Nu kan du læse alle interviews fra Peter Horns serie i Berlingske NyhedsMagasin og få indblik i, hvad der rører sig hos nogle af de vigtigste beslutnings- og opinionsdannere på området. Du  kan også tilmelde dig kurset “Gør dig synlig som bestyrelsesmedlem” i november.

At blive valgt til en bestyrelse er en kompliceret proces, der kræver meget af de involverede parter: den siddende bestyrelse skal se frem og finde ud af sine og virksomhedens fremtidige behov. Det skal besluttes, hvem der skal blive, og hvem der skal afgå. Der skal iværksættes en proces for at udvælge nye kandidater. Og der skal sættes kriterier for, hvor dan udvælgelsen skal gennemføres med en tidslinje.

Bestyrelsens fornemte opgave er at ansætte og afskedige ledelsen – og godkende den strategi, virksomheden ledes efter. Det kræver ofte, at bestyrelsens samlede niveau ligger over eller i det mindste matcher den daglige ledelse.

Men - hvad er bestyrelsens dagsorden? Hvordan passer bestyrelsesformanden sit hverv? Hvad skal der til for at opnå en bestyrelsespost? Hvor langt er ledelsesforskningen nået, når der gælder bestyrelsesarbejde? Får bestyrelser mere eller mindre magt i fremtiden? Hvordan skal man sikre diversitet i bestyrelser fremover – ved at vælge den norske løsning med lovgivning om kvotering eller ved at gå helt nye veje?

Nu kan du få svar ved at læse alle interviews fra Peter Horns serie i Berlingske NyhedsMagasin. Få indblik i, hvad der rører sig hos nogle af de vigtigste beslutnings- og opinionsdannere på området. Du kan også få mere at vide om individuelle konsultationer i bestyrelsesbranding - “Gør din bestyrelseskvaliteter synlige” ved at kontakte Peter Horn og aftale et orienterende og uforpligtende møde: Ring +45 40 46 78 98 eller mail til ee@peterhorn.dk.

Interviews følger her. Klik på linket og få den fulde artikel:


Bestyrelsesformænd om bestyrelsesarbejde


Sten Scheibye, Novo Nordisk: Globalisering kræver internationale bestyrelser
Danske bestyrelser er i bund, når det drejer sig om internationale bestyrelsesmedlemmer med 6,5 procent udenlandsk repræsentation. I Novo Nordisks bestyrelse er det halvdelen. "Naturligt, for 99 procent af vores salg sker udenfor Danmark," siger bestyrelsesformand Sten Scheibye.
Læs mere her!

Vagn Sørensen, TDC: Kapitalfondenes mand
”Bestyrelser i kapitalfondsejede virksomheder har en særlig opgave, fordi de skal finde synergi mellem ekspansion, markedstilpasning og finansiering,” siger Vagn Sørensen.
Læs mere her!

Sanna Sovanto-Harsaae, bestyrelsesformand: Magtspillet
Bestyrelserne tager mere og mere magt fra de adm. direktører. Der er dog mindre tale om en magtkamp end om en mindre tolerance, når det drejer sig om resultater. Det viser sager fra bl.a. A.P. Møller-Mærsk, Coloplast, ISS og SAS. "Markante ændringer i bestyrelsessammensætninger i de kommende år," spår bestyrelsesformænd og ekspert.
Læs mere her!

Jørgen Peter Rasmussen, bestyrelsesformand: Den globale dansker
Jørgen Peter Rasmussen, 49 år, har efter en toplederkarriere i olieserviceselskabet Schlumberger startet en ny som bestyrelsesformand i Seawell Limited. Omdømmet i det internationale netværk gør arbejdet for ham.
>>Klik her!

Hans-kristian Højsgaard, President og CEO: Ledelsen skal være med i bestyrelsen
Hans-Kristian Højsgaard, 50 år, er efter en lang, international karriere ikke i tvivl. Direktionen skal være i bestyrelsen for at bidrage med driften. Han betragter sin egen virksomhed Timex Group B.V. som idealet for en bestyrelsessammensætning. (Er nu President og CEO for Oettinger Davidoff Group)
Læs mere her!

Caroline Søeborg Ahlefeldt, bestyrelsesmedlem : Brand mere - arbejd mindre
Caroline Søeborg Ahlefeldt, 40 år, har opbygget et stærkt brand med fokus på mennesker og potentiale. Nu er hun i toppen for bl.a. Coop og Lego. "Ledelseserfaring, offentlig eksponering, netværk og en god rollemodel har været vejen".
>>Klik her!

Agneta Björkmann, bestyrelsesformand: "15 procent kvinder i de største virksomheders bestyrelser"
Med en repræsentation på fem procent i de største selskaber er Danmark bunden, når det drejer sig om kvinders repræsentation i bestyrelser. Bestyrelsesformand Agneta Björkman mener, at man skal motivere mere, men undlade kvotering. Aase Hoeck, der har Danmarks største database med kvindelige bestyrelseskandidater, mener, at der er kvalificerede kandidater nok.
Læs mere her!Forskning i bestyrelsesarbejde


Renée Adams, professor, Australien: Kvinder i bestyrelser skrappere end mændProfessor Renée Adams fra The University of Queensland Business School mener, at kvinder i bestyrelser ofte er så kvalificerede, at de overgør deres kontrol. Det kan skade virksomhedernes præstationer. De administrerende direktører får kortere snor.Læs mere her!

Kan L. Bechmann, professor: Bestyrelsen bør bestemme direktionens aflønning
Professor Ken L. Bechmann, CBS, landets førende ekspert i ledelsesaflønning, mener, at bestyrelserne også i krisetider skal bestemme direktionens aflønning. Robin Buchanan, rektor for London Business School, advarer mod at demotivere højtydende ledelser.
Læs mere her!

Steen Hildebrandt, professor: Headhuntere fordobler bestyrelsesopgaver
Med professionalisering af bestyrelsesrekruttering bør Danmark også være i front på uddannelsesområdet ved at etablere en bestyrelses-MBA i samspil med erhvervslivet. Det mener professor Steen Hildebrandt, Institut for Ledelse, Handelshøjskolen, Århus Universitet.
Læs mere her!

Majken Schultz, professor: Brandingdronningen
Majken Schultz, 50 år, professor på Copenhagen Business School, har opbygget et omdømme som en af Europas førende eksperter i corporate branding. Nu flytter hun fokus mod USA med sin seneste bog "Taking Brand Initiative". "Jeg siger mere nej end ja. Man skal kunne afgrænse," siger hun.
>>Klik her!

Casper Rose, professor: Lov om medarbejdervalgte i bestyrelser til revision
Fokus med medarbejderrepræsentation i EU bør sikre opdatering af lov, så ansatte får større indsigt og dermed indflydelse i bestyrelsesuniverset. Det mener CBS-professor Caspar Rose, der også peger på den tiltagende globalisering.
Læs mere her!

Vibeke Bak Solok PwC: Bestyrelsen ved for lidt om hinandens kompetencer
”De store forskelle i opfattelsen hos de enkelte bestyrelsesmedlemmer af selskabets overordnede mål og væsentligste strategiske udfordringer kommer bag på mange bestyrelsesformænd,” siger partner Vibeke Bak Solok og manager Karsten Buttrup på basis af nyt bestyrelsesværktøj og undersøgelse fra PricewaterhouseCoopers.
Læs mere her!Ledelser om bestyrelseseksekvering


Anders Dam, adm. direktør "Smil, du er på!"
Jyske Bank har revolutioneret den interne kommunikation - og ved at skabe sin egen radio- og tv-platform har Anders Dam og den øvrige ledelse let ved at nå ud til alle medarbejdere - og til elektroniske medier i ind- og udland.
>>Klik her!

Thorkil Kastberg, CFO, Novo A/S: Kinamanden
Thorkil Kastberg, 61 år, etablerede Novo Nordisk på det kinesiske marked og fik opbygget en betydende markedsandel på få år. "Man skal forberede sig grundigt, have en god moral og kunne fokusere over lang tid for at brænde igennem," konstaterer han.
>>Klik her!

Claus Jensen, adm. direktør: Performeren
Claus Jensen, 54 år, er kendt som en af detailbranchens bedste performere. Det bidrog til en turnaround i Fakta. Nu skal han skabe resultater for BabySam-kæden. (Claus Jensen er nu koncernchef i KNI A/S - tidligere Grønlandske Handel).
>>Klik her!CSR i bestyrelsen

Sune Skadegaard Thorsen: CSR Made in Denmark
Det sociale ansvar formaliseres nu i årsregnskabsloven, der kommer til at omfatte 1.100 virksomheder. Det kan betyde nye måder at tænke strategisk ledelse i bestyrelserne på, siger bestyrelsesformanden for Institut for Menneskerettigheder, Sune Skadegaard Thorsen, der er direktør i Global CSR.

Læs mere her!Politikere om krav til bestyrelser

Politikere: Kvote og kompetence i bestyrelser
Oppositionen i Folketinget trækker linjerne op: Der skal indføres kvoteordninger for at fremme diversiteten i danske bestyrelser og ledelser. Regeringspartierne og Dansk Folkeparti mener, at udviklingen nok skal komme.
Læs mere her!

---
Læs mere:
www.peterhorn.dk